Изложбата „Истина беше…“ отново събра изкуството на Лиляна и Михаил Чаушеви…

image

Признавам, че не познавах творчеството на художниците Михаил Чаушев и Лиляна Чаушева. За тях ми е споделяла талантливата им дъщеря художничката Деля Чаушева. И когато получих съобщението от СБХ за изложбата на родителите ѝ „Истина беше…“ в зала 1А на ул. „Шипка“ 6 и покана от нея се зарадвах и развалнувах в очакването си.

Нататък

На гости на Биг бенда на БНР

image

Гледам с любопитство към щастливо оживената напоследък клубна джаз сцена в столицата, а и продължавам да вярвам, че клубната територия е естествена среда и стимулиращ дом за този род музика. Написа за „въпреки.com” проф. Клер Леви, музикален критик.

Нататък

Международен ден на театъра: Изкуството е мир

image

Всеки човек е уникален и същевременно е като всеки друг човек. Нашият видим, външен вид е различен от този на всички останали, разбира се, и всичко това е супер, но във всеки един от нас има и нещо, което принадлежи само на конкретния човек – което е самият той. Това написа Юн Фосе, носител на Нобелова награда за литература, 2023,  драматург, автор на над 30 книги (романи, разкази, поезия, есета, детски истории) и на 28 театрални пиеси., автор на Посланието по случай Световния ден на театъра 27 март тази година.

Нататък

Мария Каварджикова - АКТРИСАТА!

image

Пленителна, с нестандартна хубост и одухотвореност, вече няколко десетилетия, Мария Каварджикова  внася неповторима атмосфера при всяка своя сценична изява. Написа за „въпреки.com” театроведката Богдана Костуркова.

Нататък

За Константин Илиев и…

image

Преди години разговаряхме с именития ни виолончелист проф. Венцеслав Николов по повод поредните концерти в  Сити Марк Арт Център на камерен ансамбъл „Силуети”, който е под негово ръководство. Той живее в бившия апартамент на големия наш диригент и композитор Константин Илиев (1924 – 1988). Връщаме се към тази наша среща с проф. Николов, защото той единствен, посвети паметна вечер за Константин Илиев в деня на неговата сто годишнина 9 март 2024…

Нататък

Мира Сталева: Sofia Meetings  не е само българско събитие, то е световно

image

 „Ако се върнем 21 години назад, се получава точно 2004 г., когато направихме първото издание на София Мийтингс с изключителна селекция на проекти, които в близките години се превърнаха във филми. Тогава имахме и невероятни гости, които представиха своите проекти.“ Припомни Стефан Китанов, създател и директор на София Филм Фест на срещата, на която беше представено 21-то издание на Sofia Meetings.

Нататък

Творбите в изложбата на Валентин Щинков улавят тишината на времето

image

Преди известно време, на откриване на изложбата „Монохромно“  на Валентин Щинков, която съвпадаше и с петия рожден ден (2022) на галерия INTRO също имах възможността да кажа няколко уводни думи и като куратор, и като приятел на галерията. Каза при откриването на изложбата на художника “Съмнения във вечността” изкуствоведката д-р Боряна Вълчанова.

Нататък

Маргарете фон Трота: Аз съм в професия, все още, доминирана от мъжете

image

Изключително силна е програмата на 28-ия София Филм Фест – истински световен фестивал! В годините от самото му създаване от Стефан Китанов-Кита сме писали, обсъждали, съпреживявали тези невероятни дни на киното в София. Не случайно Фестът е сред водещите 50 кинофоруми в света.

Нататък

Горан Войнович и Андрея Расучану гостуват на новите пролетни „Литературни срещи“

image

Фондация „Прочети София“ отбелязва своето порастване. Тази година организацията, която стои зад прекрасните платформи „Литературни маршрути“, „Скритите букви“ и „Литературни срещи“ навършва десет години от своето съществуване, съобщават от Неправителствената организация.

Нататък

Автор на легендарното списание Art Monthly  се срещна с екипа на „Съседите“

image

Световно известното британско списание за съвременно изкуство Art Monthly подготвя обширен материал за проекта „Съседите“, с който България ще се представи на 60-ото юбилейно издание на Венецианско биенале за изкуство. Информира комисарят на българското участие д-р Надежда Джакова.

Нататък

12345»