РЕФЛЕКСИИ: Чрез литературата може да говорим за своите травми…

image

„Станах писателка, защото на първо място съм читателка. Всъщност бях и писателка, и читателка още преди да се науча да пиша в истинския смисъл на думата. Още преди да мога да чета, научавах наизуст определени пасажи от книгата и се преструвах, че ги чета.“ Каза за „въпреки.com” талантливата румънска писателка Андрея Расучану /на снимката/.

Нататък

Папа Франциск на Венецианското биенале: Изкуството е град-убежище за хуманност

image

Комисарят на Българския павилион на 60-ото Биенале на изкуствата във Венеция Надежда Джакова беше сред малцината специално поканена от Ватикана да се срещне с Папа Франциск при неговото посещение на най-големия форум за съвременно изкуство. Тя беше заедно с  един от авторите на проекта “Съседите” - Лилия Топузова, доктор по история и изследовател на комунистическите режими.

Нататък

РЕФЛЕКСИИ: Стефан Мавродиев за театъра като терапия

image

На една вечерна репетиция на пиесата на Арнолд Уескър „Кухнята“, преди малко повече от 50 години, открих за себе си актьора Стефан Мавродиев. Не знам как бях попаднала там, стоях в тъмната зала на Младежкия театър и слушах един дрезгав глас, който непрекъснато предлагаше на режисьора Николай Люцканов някакви  детайли с настойчивостта на дете, което се е заиграло и вживяло в някаква негова си действителност. Написа за „въпреки.com” театроведката Богдана Костуркова.

Нататък

Изложба – посвещение на скулптора Никола Терзиев–Желязото

image

„Тази изложба не е ретроспективна експозиция, посветена на Никола Терзиев, нито отбелязва конкретни дати и събития, които са свързани с него, а представлява съвременна изложба в режим на художествено изследване.“ Пише проф. Петер Цанев, художник и преподавател в НХА, един от участниците в експозицията в галерия „Средец“ на Министерство на културата.

Нататък

Художникът Петър Дочев щедро ни дари с време, с Вечност

image

 „Времето да диша в картините ми"

                             Петър Дочев

Петър Дочев със силата на своето духовно провиждане, творческо дръзновение и воля, беляза новата българска живопис от края на ХХ и началото на ХХI век. Написа за „въпреки.com” проф. Станислав Памукчиев по повод изложбата Живопис на художника в галерия „Райко Алексиев“, която се открива на 29 април.

Нататък

Младата българска джаз група POSTCARD представя дебютния си албум

image

Младата и надеждна българска джаз група POSTCARD реализира дебютния си албум, който ще бъде представен на 30 април - Деня на джаза от 21 часа в София Лайв Клуб със специални гости Арнау Гарофе и Христо Минчев. Написа за „въпреки.com” Мирослава Кацарова, джазпевица, радиоводеща и създателка на Plovdiv Jazz Fest.

Нататък

Надя Розева: Изкуството преодолява ограничения, то е душата на всеки човек

image

Вече втора седмица в красивата историческа сграда Чифте Амам (XVI в.), част от Националната художествена галерия на Република Северна Македония е експонирана самостоятелната изложба на Надя Розева. Изложбата, най-мащабната досега за авторката, представя над 60 художествени медала, създадени през различни периоди, както и картини.

Нататък

Пламен Джуров – мироглед без шупли

image

Повече от половин век сме приятели, което, сега осъзнавам, освен всичко друго е и някакъв вид признание и за мен самата. Защото Пламен Джуров – пианистът, диригентът, композиторът, професорът и човекът, който никога не е бил безразличен към това, което се случва със света, с България, с културата ни и в частност, с музиката, тъй както е един от най-възпитаните мъже, които познавам, не допуска всеки близо до себе си. Пише в блога си Decresendo музикалният критик Екатерина Дочева.

Нататък

Издателство „Colibri ” получи голямата италианска „Национална награда за превод”

image

В Рим издателство „Colibri” бе удостоено с голямата „Национална награда за превод" за 2023 година. Наградите, учредени през 1988 г., се връчват на италиански и чуждестранни преводачи и издатели, които с дейността си са допринесли за успешното и задълбочено взаимодействие между италианската и други култури.

Нататък

След Ню Йорк Джон Малкович за втори път ще постави „Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу в София

image

Приключи кастингът на режисьора Джон Малкович за избор на актьори от щатната трупа на Народния театър, които ще участват в спектакъла „Оръжията и човекът“ по пиесата на Нобеловия лауреат Бърнард Шоу. Репетициите ще започнат през м. октомври 2024 г., а премиерата ще се състои през м. ноември на Голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“. Съобщиха от институцията.

Нататък

12345»