Както се знае, в началото бе словото. В случая – на акад. Воденичаров, който нарече това слово „проекто-закон” и по меко казано съмнителен начин го лансира. Сюжетът е до болка познат на тези, които ги засяга, затова няма да го повтарям. Но ще събера реакциите си във Фейсбук, допълнени от кратки пояснения и бележки за един временен резултат – обсъждането на предложението в нашия институт..

Няма как да харесам изявлението на председателя на БАН. Не само заради несимпатичната идея, хитруването на дребно и увъртането. Но и защото явно той (и доста хора около него, вкл. и колеги) виждат БАН като нещо средно между голямо читалище (което организира чествания), политически играч и доходно място.
Любопитно ми е дали Общото събрание ще събере кураж за някаква реакция. Все пак, това е смисъла за съществуването му.
[Общото събрание на БАН възнегодува, отхвърли предложението и инициира обсъждането му. Това от своя страна провокира реакции.]

14 март

Не съм адвокат на Общото събрание на БАН, напротив. И очаквах поредното изригване на Лари, което не закъсня:
"Такова нещо няма никъде по света." (Как се верифицира това твърдение? А подобна процедура би трябвало да е задължителна за мисленето на учените.)
"бастион на посредствеността" - когато използват подобни изрази би трябвало да може да се докаже по някакъв начин подразбиращото се твърдение, че авторът му е не принадлежи към "посредствеността".
И отново, за кой ли път: "популистка изборност отдолу нагоре" - явно алтернативата е непопулиската изборност (?) отгоре надолу.
И пр.
Забавно е, ако не му се вързва човек.

14 март

Доживяхме да разчитаме на "Дума". Статията оставя (с основание) усещането за нещо лепкаво, неприятно и отблъскващо. От машинациите на акад. Воденичаров има само един изход - оттеглянето му.
И да повторя, смисълът на званията "академик" и "Член-кореспондент" е съмнителен, меко казано. А материалната му страна... Но млъкни, сърце.

17 март

Междувременно колеги актуализираха старо предложение, което напълно подкрепям – добавките към заплати и пенсии за почетните звания „академик” и „член-кореспондент” отпадат, заменят се с членски внос.

След доста перипетии Общото събрание на БАН реши да инициира обсъждане на предложението за промяна на закона. При нас се проведе такова обсъждане. Предложението за радикално отхвърляне на очевидно неадекватния текст, очаквано, беше отхвърлено.
Това, което (отново ми) направи впечатление, е масираната защита на неотхвърлянето от страна на председателя на Общото събрание, директора, предишния директор, председателя на Научния съвет и… последния партиен секретар. А повечето от тях са разумни хора, някои са добри учени. Отношенията ми с тях варират от приятелски през колегиални до нормални. Но явно йерархическите позиции определят мисленето и действието.
Следващите стъпки са ясни – ще пошумим и…
А междувременно Научният съвет, с решителното участие на споменатите колеги с позиции, ще избере единственият осветен агент на ДС в института за професор. Независимо от така разпалено обсъжданите преди време изисквания към кандидатите за тази „академична длъжност”.

6 април

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Николай Аретов е лицензирано под Криейтив Комънс Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International договор.