...

2. С какво се занимавате на работното си място? (Ежедневието на един учен) – проекти, изследвания, ...

За съжаление, все по-малко с наука и все повече с бюрократична, офис и пр. работа. Въпреки че не заемам някакъв административен пост, извън това че съм редактор на списание „Литературна мисъл“. Проекти, отчети…

Две теми отдавна ме привличат, започнал съм ги. Едната е начините, по които се представят чужденките („чуждите жени“) в българската култура и какви идеологически конструкции стои зад това представяне. Другата е сложната и крайно противоречива личност на Светослав Миларов (писател и общественик от втората половина на ХІХ в.).

И едно важно за мен отклонение. Литераторите (в някаква степен и другите хуманитаристи) закономерно се занимават и с много други неща – литературна критика, публицистика, надникване в други дисциплини. И, на първо място, четене – максимално широк кръг от области. Отдавна съм убеден, че излизането от тясната специалност, а и от широката (филология) обогатява, разширява погледа, а и изследователския инструментариум.

Прочети още: Самодисциплина и работа „въпреки“

jan matejko astronomer copernicus conversation with god

 

Заплатите в БАН да се обвържат с депутатските по следната схема:

професор = депутат

доцент = 90% депутат

главен асистент = 80%

главен асистент = 70% депутат.

Предложението е скромно, тъй като:

- предвижда замразяване на заплатите за 1 година;

- не държи сметка за допълнителните доходи на депутатите (комисии, безотчетни), да не си помислите друго.

Мотиви
Предложението е съобразено с приоритетите на Народното събрание и охотата, с която депутатите се представят с различни академични звания. Скромно е и защото приравнява професорите (включително и мен) с Бат' Сали, Марешки и дори М. Дамянова.

Както се знае, в началото бе словото. В случая – на акад. Воденичаров, който нарече това слово „проекто-закон” и по меко казано съмнителен начин го лансира. Сюжетът е до болка познат на тези, които ги засяга, затова няма да го повтарям. Но ще събера реакциите си във Фейсбук, допълнени от кратки пояснения и бележки за един временен резултат – обсъждането на предложението в нашия институт..

Прочети още: Буря в чаша (банска) вода

Ажиотажът около конкурса за член-кореспонденти  ме върна към едно старо и съвсем утопично предложение. Преди няколко години, по време на разгара на кризата около т. н. „реформа” на БАН подхвърлих просто решение. Вместо пунически войни около сливания и преименувания с меко казано съмнителна полза представителите на недоволните институти да напуснат Общото събрание на Академията. Дори и да не се натрупа достатъчно критическа маса и бойкотът да не доведе до липса на кворум, „реформаторите” биха били принудени да се замислят. И най-разпалените опозиционери в Общото събрание, естествено, предпочетоха да останат в него и да продължат да мърморят, че никой не ги чува. За незапознатите да поясня – членството в Общото събрание не носи никакви преки доходи и гълта доста време (а и нерви и енергия). Но пък изглежда престижно, повишава самочувствието, създава контакти, води до включване в разни комисии и пр.

И така, Гордиевият възел не бе разсечен, а както е знаел още Александър, развързването му е непосилна задача.


Leonard seven studies of grotesque faces

Прочети още: Утопично предложение

 

До Министъра на финансите д-р Петър Чобанов

До Министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова

 

Уважаеми колеги,

Във връзка с ажиотажа, възникнал около мъдрото ви решение за Фонд „Научни изследвания” си позволявам да Ви предложа едно още по-мъдро решение. Обединеният фонд / агенция също да бъде закрит. Средствата, щедро отпускани от бюджета, да бъдат разпределяни още по-справедливо на квотен принцип между представители, посочени предварително от всички парламентарно представени партии. Към тях ще трябва да се прибавят и представители на президента и ДанС, както и на ограничен кръг от пожизнени представители. Този кръг ще включва всички председатели (и главни секретари) на БАН, ректора на УНИБИТ, Свищовската академия и онзи университет от борческия град. Възможно е и специално подбрани други ректори, декани и модератори на интернет форуми. Справедливо е големият бизнес също да има своята квота, каквато заслужено си извоюва в Съветите на настоятелствата. (Излишно е да казвам, че много от предложенията ще се дублират, което ще стесни кръга на правоимащите.)

Прочети още: Скромно предложение 2

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Николай Аретов е лицензирано под Криейтив Комънс Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International договор.