Предварителни бележки

За своето време – 70-те години на ХІХ в. стихотворението е добро.


Ясна, светла месечинко,
кажи, теб се моля:
дали има друг кат’ мене
във такваз неволя?
Дали има друго сърце, тъй силно ранено,
препълнено с тежки мъки
и със кръв облено!...

Стихотворението е публикувано във в. „Ден“ има и интересна история, към която по-късно ще се върна. Сега бих искал да кажа няколко думи за неговото авторство. В добре познатите си „Спомени“ (1968) Михаил Маджаров на няколко пъти говори за него, за поводът за написването му и за по-късна негова иронична поява в живота му. Малцина са обърнали внимание на тези редове. Учудващо е, че дори Маньо Стоянов не го споменава в своя изключително авторитетен труд „Българска възрожденска книжнина. Аналитичен репертоар“, където под името на Маджаров са спомената само една дописка и две други стихотворения. Въпреки че Маджаров не е сред активните книжовници от времето преди Освобождението, тази библиография очевидно не е пълна. Няколкото стихотворни опита на Маджаров не попадат и в представителната антология на Кирил Топалов „Българска възрожденска поезия“.

Конкретният повод за тези редове обаче е друг. Попитах се дали някой е коментирал това стихотворение и Гугъл любезно ми отговори (не казвам изчерпателно). Имало песен, в която присъстват първите три стиха от стихотворението. (https://textovenapesni.com/cvetelina-yaneva/parvom-parvom.html) Изненадата обаче бе друга. Попаднах на дописка в хасковски сайт (http://www.haskovo.net/news/396477/yordan-nanchev-prviyat-kmet-na-khaskovo-e-bil-poet), в която авторът Тодор Кръшков се е доверил на местния литератор Йордан Нанчев, съставител на антология на хасковски поети и писатели „Край реката с тополите”, в която се посочва друг автор – „първият кмет на Хасково след Освобождението – Михаил Минчев“. И следва пояснението:

За неговите литературни опити свидетелстват главно писмата му от Диарбекир и Одрин. Негови песни са били публикувани в “Читалище” и във в. “Ден”.
Някои от тях, като “Ясна, светла месечинко”, пише Нанчев, и до днес е известна в Хасково:

Ясна, светла месечинко,
кажи теб се моля…

Името Михаил Минчев отсъства от споменатия труд на М. Стоянов, трудно може да се открие и другаде. Ст. Заимов го споменава, но не като поет, а като участник в Хасковското приключение. Откъде е тръгнало приписването му на стихотворението предстои да се установи, но мотивите май са ясни – криворазбран местен патриотизъм.

Тъй като ще се върна към този любопитен случай, ще съм благодарен за всякакви бележки и възражения.

 

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Николай Аретов е лицензирано под Криейтив Комънс Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International договор.