Един "Почти консервативен манифест"

(Култура, № 13, 8 април 2011)

от Павел Попов

Това е и името на един изявен публицист, архитект, кандидат за кмет (РЗС) и пр. Не знам дали не е съвпадение на имената. П. П. се представя, освен с другото, и с "35 години даскалуване". Ще рече, горе-долу връстници сме. Но аз се мисля за либерал, а той - за консерватор. Либералното любопитство ме кара да разбера за какво става дума. П. П. обяснява какво според него е консерватизъм. Преди всичко противното на либералното и радикалното, които, подразбира се, явно доминират в момента в България. По-склонен съм да мисля, че доминира някакъв неафиширан консерватизъм, който си е намерил лесна мишена в (нео)либерализма и го громи наред. Но това е друга тема.

Повечето от тезите наистина са консервативни, други обаче май не са.

Какво е консервативното в искането за "истински независими три власти". Либералите друго ли казват по въпроса?

Разрешаване на доброволната евтаназия - за мен това е по-скоро либерално решение.

И обратното. Свръхлаконично формулираната теза "Безпартийност" е по-скоро радикална идея, опитвана под по-различни имена и в Германия, и в България. (Да поясня - едно от малкото неща, с които се гордея, е това, че дори не съм кандидатствал за членство в партия. Но...)

Някои неща не са ми съвсем ясни. Какво ще рече:"Ясно изразена класова принадлежност". Звучи консервативно, но как да се реализира - със специални значки ли.

Не ми е ясно и какво ще рече "Задължителни форми и правила на семейно общуване".

За религията. Определено либералното искане за отделяне на църквата от държавата и намека за равнопоставеност между традиционни и нетрадиционни култове и ритуали се съчетава със странно звучащия призив за "Култ към предците".

Прескачам въпроса какво е консервативното в искането за ново териториално деление и стигам до курсивираните "мерки срещу академичното лицемерие". Аз съм последният човек, който ще тръгне да защитава лицемерието, още повече - академичното. Само че ми звучи доста неясно, а и не съвсем на място. Още по-неясно е кой щи провежда тия мерки. Преди време четох, че някъде имало министерство за борба с бюрокрацията.

Има ли смисъл тук и сега да възразявам  на идеи, които наистина могат да бъдат определени и като консервативните. "Разширяване на правата за употреба на оръжие както от гражданите, така и от полицията."

Плаша се от подобни идеи (на места определено радикални), плаша се и от етикета, който се изкушавам да им сложа.

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Николай Аретов е лицензирано под Криейтив Комънс Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International договор.