До Министъра на финансите д-р Петър Чобанов

До Министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова

 

Уважаеми колеги,

Във връзка с ажиотажа, възникнал около мъдрото ви решение за Фонд „Научни изследвания” си позволявам да Ви предложа едно още по-мъдро решение. Обединеният фонд / агенция също да бъде закрит. Средствата, щедро отпускани от бюджета, да бъдат разпределяни още по-справедливо на квотен принцип между представители, посочени предварително от всички парламентарно представени партии. Към тях ще трябва да се прибавят и представители на президента и ДанС, както и на ограничен кръг от пожизнени представители. Този кръг ще включва всички председатели (и главни секретари) на БАН, ректора на УНИБИТ, Свищовската академия и онзи университет от борческия град. Възможно е и специално подбрани други ректори, декани и модератори на интернет форуми. Справедливо е големият бизнес също да има своята квота, каквато заслужено си извоюва в Съветите на настоятелствата. (Излишно е да казвам, че много от предложенията ще се дублират, което ще стесни кръга на правоимащите.)

Jonathan Swift

Ползите от едно подобно решение са очевидни:

1. Намалява се бюрокрацията.
2. Освобождават се помещения, които могат да бъдат използвани за друго.
3. Спестява се огромно количество хартия, канцеларски материали, телефонни сметки – една несъмнено зелена добавена стойност. И т.н.

Най-важното:

4. В духа на прозрачност и откритост ще бъде ясно определена научната номенклатура. Примерът ще бъде окриляващ, защото, трябва да си признаете, в последните 23 години някои правителства позанемариха този важен проблем. Време е номенклатурата да излезе на светло и да заеме полагащото й се място в духа на най-добрите български традиции.

И така, дерзайте, дами и господа. Никаква оставка.

Искрено Ваш,
Дж. С.
Dean of St. Patrick's Cathedral in Dublin

 

 

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Николай Аретов е лицензирано под Криейтив Комънс Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International договор.