Дали се две нощи смесиха, или се зора довърши? Кукуригу! ето петлите! Джав, джав! ето кучетата! Зимата се свърши и нощта се измина.

Анонимни автори не харесаха фразата „Междувременно избухна поредната буря в чаша вода, този път епицентърът е във Фонд "Научни изследвания" от предишния постинг. Сигурно са прави, този фонд е нещо важно, никога не съм се съмнявал в това. Разкритията за огромните нередности в него са шокиращи, дори и за хора, които не хранят особени илюзии. Това, което имах предвид, обаче е друго. Ще рискувам с прогноза и ще кажа без заобикалки – нищо добро не се задава.

По същото време, в което течаха дебатите, изпитах на собствен гръб целия арсенал на бюрократичните размотавания. Служителите на фонда, обвинени в доста тежки прегрешения, не дават вид да са се стреснали или да се опитват да влязат в час, напротив. Били ги разследвали… Ами, ако перифразирам националния герой: „Имали бол време, разследвали…”
Междувременно различни групи и лобита се активизират, надяват в мътната вода да хванат нещо. При това действат внимателно – дайте да протестираме, аз съм (мислено) с вас, но за съжаление… Честно казано, и моите планове са такива, не нямам сили за нови конфликти, а и не ми се излагат на риск един не само мой проект.
Затова стискам зъби и мълча, когато гледам как разни хора с разни идеали изскачат от някъде и се гласят да седнат (да се върнат) на трапезата.
От снощната лекция на проф. Хорозов запомних едно много точно нещо, цитирам по памет – корупцията е навсякъде, не само при управниците и чиновниците. Прав е, всички хитруваме по малко. Затова съм алергичен към патетичните речи за българската наука и пр.
Междувременно тръгна слух (?) за нов „директор” (може би „управител”) на въпросния Фонд. Асен Христофоров, един писател, професор по икономика, чието дело е окупирало съзнанието ми напоследък, завършва последната си книга така:
„Аз ли ти се криво молих, Господи, ти ли ме криво разбра!”

24 март 2011
To be continued.

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Николай Аретов е лицензирано под Криейтив Комънс Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International договор.