Правителството ще отпусне 140 мил. за нов стадион. (28 май 2011)

Всъщност не е лошо, напротив. Същата сума би решила най-неотложните проблеми на БАН за, да кажем, 3 години. Само че БАН, не е реформирана и пр. Питам се, чак толкова реформиран ли е футболът. Не твърдя, че в науката няма далавери, но и най-големите мошеници в нея са дребни риби в сравнение с обикновените футболни босове на от клубове със скромно място в играта. А и процентът на корумпираните ръководители във футбола е несравнимо по-висок.

Или, погледнато съпоставително, българският футбол има по-значимо място в световния, отколкото науката в България.

Или може би икономическият ефект за държавата (данъци и пр.) от него е по-голям. Дълбоко се съмнявам, особено ако се имат предвид и пораженията след повечето мачове.

"Наливането" на пари в науката има поне едно очевидно дори за правителството предимство. То може да се обвърже с някакви условия, чието изпълнение след това може да се изисква. (Нещо, практически неосъществимо при спорта.) Подсказвам няколко примерни условия, на които трудно може да се възрази, а и са лесни за осъществяване:

1. Сътрудниците на ДС и пр. да се оттеглят от ръководни постове.

2. Хора надхвърлили пенсионна възраст също да се оттеглят. (Нали уж това е линията на правителството. Само че то само нарушава тези свои изисквания с последните си назначения на постове, свързани с науката.)

3. Въвеждане на реална мандатност и премахване на съвместяването на ръководни длъжности.

Да спра дотук. И да отворя една скоба - в последно време по форумите се въртят едни имена на сътрудници на ДС на пенсионна възраст, доценти и с по една книга. Последното не е толкова лошо, то издава известна самокритичност; иначе един директор лесно може да се сдобие още с две-три книги. Ако не ме лъже паметта, един доста влиятелен някога зам. председател на БАН, академик (след това заемаше и други постове) имаше една книга. Тя беше ценна, но злите езици твърдяха, че авторството й е донякъде колективно. И накрая, преди около седмица имаше съобщения, че премиерът ще открие европейско първенство по културизъм (не съм сигурен дали го откри, не го видях по телевизията, а новинарите едва ли биха го пропуснали). По същото време се откриваше и панаир на книгата, но това май не е толкова интересно за премиера. (Това обяснява заглавието на тази бележка.)

Погледнато по-сериозно, всъщност и книгите, и науката трябва да не зависят от моментните предпочитания на конкретни фигури в управлението. Защото няма съмнение, че и книгите, и науката, а и футбола ще ги надживеят.

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Николай Аретов е лицензирано под Криейтив Комънс Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International договор.