Дядо Недко (1867-1964)

В детството ми той бе доайенът на Каблешковия род. Адвокат, общественик, публицист и какво ли още не. За него има множество интересни истории, повечето прилежно описани и публикувани от внучката му Райна Каблешкова. Тук ще спомена само някои, взети от книгата на Райна и от богатия му архив, който се пази в Държавния архив в Пловдив.

Недко е копривщенин, роден в запазената и до днес Павликянска къща, която баща му джелепчията Дончо купува от тъста си. Четирите му деца осиротяват, когато Дончо е отровен през 1875 г. според семейната легенда – от турците. Първата история за първородния Недко е от детството му:

След Априлското въстание лейди Странгфорд пристига в Копривщица (…) Узнала, че Недко е сирак, тя го помилвала и му дала едно одеяло. Попитала го дали желае да замине да учи в Англия. Момчето се зарадвало, целунало ѝ ръка и изтичало да поиска съгласието на майка си. Вместо одобрение, тя му заявила ядосано, че не желае нейното дете да стане „пуртистантин“.(Р. Каблешкова. Човек без род – дърво без корени. Каблешковия род от Копривщица. София: Богианна, 2009, с. 101)

Избрах варианта, в който определение „протестантин“ не е нормализирано. Недко все пак отива да учи, първо в католическата гимназия в Одрин, след това в Лемберг, столица на Кралство Галиция и Лодомерия (по-късно градът носи името Лвов /Лвив и е част от Полша, още по-късно – от Украйна), където завършва право. Завръща се и се установява в Пловдив, където отначало също е съдия, а след това и прокурор. Партизански конфликти (в които е намесен и Ст. С. Бобчев), го отстраняват от града и го изпращат за кратко в Русе. След няколко месеца напуска тамошния съд, връща се в Пловдив и става адвокат със значителна практика. Само някои акценти от богатата му обществена дейност: Той е председател на Върховния комитет на благотворителността в Пловдив и на Ефорията на Дома на благотворителността и народното здраве „Димитър П. Кудоглу“. Да, същият Кудоглу, построил забележителния Тютюневия град, станал печално известен с пожара от 2016 г.

Nedko (722x1024)

 

Nedko2 (765x1024)

Недко Каблешков в различни периоди от живота му

Архивът свидетелства, че Недко участва в един от най-шумните съдебни процеси на времето - дело за убийството на австроунгарската певица Ана Симон през 1897 г. (Основните фигури са Ст. с. Бобчев и д-р Н. Генадиев.) Десетилетия по-късно той е защитник пред т. нар. Народен съд на зет си Рашко Рашков (съпруг на малката му дъщеря Велика), обвиняем като подуправител на БЗК Банка-София (Държавен вестник бр. 219 от 6 окт. 1944). Още две десетилетия по-късно, през 1963 г. се оказва свързан с действията по освобождаването на бившия окръжен управител Димитър Димчев след 15-годишен престой в затвора.

Недко се жени за Райна Личева, двамата имат пет деца - Антон (р. 1891), Недялка, Иван, Велика и Личо. Запазени са писма от Недко и Недялка до Антон, който учи във Военното училище в София, след това е студент в Екс ан Прованс (Франция) и загива на 21 години по време на Балканската война. След годините на учение братята се връщат в родния Пловдив, а сестрите се преместват в София. Помня нейната сестра Велика (Линка), братята ѝ Личо и особено „вуйчо Ваньо“, известния навремето пловдивски лекар д-р Иван Каблешков.

Едно особено интересно писмо до Недялка от края на живота на Недко (1962 г.), го представя в неочаквана, поне за мен, светлина:

(…) Здрав съм и считам, че умствените ми и телесни сили, макар и намалени, не са ме още напуснали; че още мога да решавам сам какво трябва да върша за моята работоспособност, спокойствие, далеч от ежедневните грижи и спорове, които хората сами често си създават, та тровят живота си.

Още миналата години, 25/ІІІ бях получил препоръка до игумена на Бачковския монастир, да ме прибере да поживея в монастира, да ми отпусне хубава стая, за да можа да работя. Тогава се осуети това ми желание.

(...)

По причини като ланските, намерих, че е полезно и за мене, и за домашните да се отдела и отида в Бачковския монастир да поработя. С Койчо, зетът на Величка Сарафова, сестрината ми дъщеря, уговорихме, че на 21/VІ или най-късно на 22/VІ сутрента ще ме вземе с отомобила си и заведе в монастира, тайно от чада и внуци.

Приготвих всичко необходимо. Той не изпълни обещанието си и осуети това ми желание.

С Ив. Матев, който тоже има отомобил, се уговорихме, че на 24 с.м. ще ми направи същата услуга. Приготвих още през нощта багажа си. И той не устоя на думата си.

(...)

Такава е съдбата ми! Ще нося кръста си, без да има кому да се оплача. (…)

Помня добре дядо Недко, имаме и снимки заедно. За мен, виждал съм го преди да навърша 10 години, най-впечатляващото беше възрастта му. Спомням си, че го попитах за Априлското въстание, но отговорът му ми се губи.

 

Children

Дядо Недко сред софийския клон на родата. Аз съм на първия ред с жарения пуловер.

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Николай Аретов е лицензирано под Криейтив Комънс Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International договор.